Vorige week heb ik niet stil gezeten. Een paar dagen doorgebracht bij de poolvossen, een dag naar tempelfjord om ringelrobben te zoeken, nog vossen, en tijdens het weekend met mijn huisgenoot naar het zuiden gereden om ijsberen te zoeken.

Ik zal misschien beginnen bij het begin, de poolvossen. Vorig jaar is er rabies uitgebroken en zijn er veel poolvossen afgeschoten. Daardoor zijn ze niet zo algemeen als andere jaren hier in Longyearbyen, dus op zoek buiten het dorp, en met resultaat! Na heel wat tijd en geduld passeren ze nu af en toe eens op minder dan een meter van mijn lens! Ik heb de pech gehad dat het altijd bewolkt was als ik er was, dus ik ben nog lang niet klaar met de soort! Binnenkort ruilen ze hun wintervacht in voor de bonte zomervacht, dus er is haast bij..

Tempelfjorden was ook wel een ervaring. Ringelrobben zijn de enige zeehonden die een gat in een dikke ijslaag in een fjord kunnen open houden. Dit gat gebruiken ze dan om te kunnen uitrusten op het ijs, hun jongen te werpen en om in zee te vluchten als er iets of iemand te dicht bij komt. Als een ringelrob vlucht, kan je door het gat in het ijs gaan kijken en dan zie je ze zwemmen in het helderblauwe zeewater tot op een meter van je neus! Echt een ervaring!

Helaas werd dit jong geroofd door grote burgemeesters…

Dit weekend ben ik met mijn huisgenoot gaan logeren in een hutje van goudzoekers uit de jaren 20. Het is gelegen aan de monding van de Van Mijenfjord. Deze winter ligt die helemaal dicht gevroren. Vorige winter was het veel milder, en was er zo goed als geen ijs. Dit zorgde er voor dat de ijsberen allemaal naar het noorden van het eiland trokken, en blijkbaar zijn er nog maar weinig die het zuiden opnieuw komen verkennen. Dat maakt de zoektocht dus extra moeilijk! Het enige wat we konden vinden waren sporen van 2 beren die 3-4 dagen oud waren.

Het huisje aan de monding van de fjord

Er was zaterdag nogal wat trek van kortbekzeekoeten

We hebben heel de noordflank van de fjord afgespeurd naar sporen van ijsbeer, maar op uitzondering van wat rendieren en een poolvos was het een witte leegte.

Hoewel de terugrit zonnig was, was het toch heel erg koud en winderig. Hier een tussenstop boven aan de gletsjer met in de achtergrond de fjord.

Deze week staat mijn thesisproposal op het programma. Ik heb nog heel wat werk, dus huisarrest….

Close Menu